Trafó Kortárs Művészetek Háza

A szabadság, a migráció és az identitás kutatása egy történelmi perspektívából

Creative Europe

Hogyan jeleníthetik meg különböző művészeti koncepciók a szabadság, a migráció és a függetlenség témáját, és hogyan érhetőek el ezeken keresztül a szélesebb néprétegek? A Kreatív Európa Program nagyobb együttműködések pályázatán nyertes Liberty projekt ezt a kérdést válaszolja meg. A nemzetközi partnerség magyar tagja a Trafó Kortárs Művészetek Háza. Nagy Zsuzsi projektkoordinátorral beszélgettünk.

A tíz ország tizenkét művészeti és civil szervezetének együttműködésével megvalósuló Liberty projekt főkoordinátora az angol ArtReach Trust Ltd. A Trafó közös munkája velük és néhány partnerszervezettel több éves múltra tekint vissza egy korábbi Creative Europe-együttműködés, a Journeys projekt révén.

A Liberty projekt kulcsszavai a szabadság, a migráció, a függetlenség, a menekültek kulturális integrációja, az európai identitás és az új technológia hatásai minderre – ebből a Trafó a migrációt választotta és a társadalom ehhez fűződő ellentmondásos viszonyát helyezi új fókuszba. Ehhez kiválasztottak egy történelmi pontot, az 50-es években, a görög polgárháború után Magyarországra érkező menekültek hullámát. Akkor a magyar kommunista vezetés befogadott a menekülni kényszerülő 65 ezer vesztes kommunista partizánból 7500-at – első körben 2000 gyereket. A görög menekültek számára ideiglenes menhelyeket hoztak létre, majd egy új falut építettek, a felnőtteknek munkalehetőséget nyújtottak, a gyerekek pedig görög és magyar nyelvű oktatást kaptak, így a görög családok beilleszkedtek a magyar társadalomba.  

A projektben ő fogadtatásukat tették a 2010-es évek migrációs klímájának ellentétpárjává, hogy a párhuzamba állítás produktív feszültsége lehetőséget nyújtson a témával kapcsolatos művészi reflexiókra. Új munkamódszert alkalmaztak: felkutattak kilenc történetet, sok forrással és folytatási lehetőséggel, azzal a céllal, hogy alkotásra inspiráljanak. Ezek alapján színházi és képzőművészek nyújthattak be pályázatot. Hét nyertes pályázó dolgozhat művészeti koncepciója megvalósításán, hogy végül a Trafó munkatársaival 2021. május 1. és 9. között egy bő egyhetes Liberty Fesztivált hozzanak létre a témában kül- és beltéri akciókkal, előadásokkal, installációkkal.  A projekt keretében a Trafó munkatársai arra vállalkoztak, hogy olyan művészeti eseményeket hozzanak létre Budapesten, amelyekkel egy szélesebb közönségréteget is elérnek ezekkel a témákkal, nem csak a rendszeresen színházba járókat.

A nyertes tervek között van a Stereo Akt: Kolónia munkacímű koncepciója, ami egy helyszínspecifikus dokumentumszínházi séta a kőbányai Dohánygyárban, ahova az 50-es években a görög menekülteket először elhelyezték. Egy másik projektben Erdődi Katalin és Tóth Kinga tíz napos workshopot szervez menekült fiatalok számára – munkájukat egy a Déli pályaudvarról induló előadásban mutatják meg, ahol a nézők vonatra szállnak, Beloianniszig utaznak, közben a vagonokban folyik az előadás, majd a faluba érve is a színházi helyzetben maradnak. Végül a Déli pályaudvarra visszatérő nézők találkoznak egy köztéri digitális installációval (Outdoor Digital Arts), amit a fóti fiatalok alkottak. Kálmán Eszter, Balázs Júlia és Szabó-Székely Ármin Vízmező munkacímű interaktív installációja két nézőpontból más-más élményt nyújt a nézőnek: a tengerszerű audio-vizuális élményt nyújtó díszletet kívülről nézve és alatta sétálva teljesen különböző tapasztalatok várják a nézőt. Pálinkás Bence Éneklő fiatalok kórus előadásának középpontjában a görög művész, Makrisz Agamemnon Éneklő fiatalok című szobrának kontextus változása lesz. Kelemen Kristóf Haladó hagyománya egy egyszemélyes lecture performansz: a Makrisz Agamemnon szál Háy Gyula történetével kiegészítve.

Célja ezeknek a produkcióknak, hogy zenét, táncot, és színházi eszközöket olyan előadások készítésére használjanak fel, amelyben helyspecifikus utcai helyszínekről indulva klasszikus színházi vagy nem-hagyományos kulturális terekbe tartanak a nézők (Inside Out Performance).

Hatházi László és Antal Balázs egy murália létrehozására vállalkozott, melyhez a még élő görög menekültekkel készült személyes beszélgetések képeznek alapot. Ez a projekt illeszkedik pályázat Liberty Art koncepciójára, mely képzőművészeknek kínál nyilvánosságot, hogy provokatív munkáikkal a városi térben léphessenek interakcióba a közönségükkel (szobor, falfestmény, graffiti vagy plakát formájában). Az alkotások fontos közösségi helyszínekre kerülnek, hogy minél szélesebb körű vitára ösztönözzenek a Liberty témái mentén.

A 2021-es tavaszi egyhetes fesztiválra nem csak ezekkel a művészeti projektekkel készülnek, hanem egy összetett, négy stációból álló workshop sorozattal is, melyet a Trafó Gondolat Generátor nevű oktatási programjába tartanak beilleszthetőnek. Fiatalokat igyekeznek megszólítani, így gyakorlatiasnak, könnyen elérhetőnek, kihívásokkal telinek és szórakoztatónak tervezik. A projekt címe Az én kis falum, témája pedig az identitás. Különböző szociális hátterű fiatalokból egy integrált csoportot hoznának létre a Trafóban szokásosan dolgozó színházi nevelési szakemberek, művészek közreműködésével. A fiatalok együtt vesznek részt egy közösségi alkotófolyamatban, amely során létrehoznak egy elképzelt falut, amelyben közösen kialakított szabályok és értékek mentén alakíthatják ki az életet. A témához kapcsolódó különböző művészeti ágakat képviselő magyar és külföldi alkotók egy-egy három órás workshoppal gazdagítják a folyamatot. 

A projekt keretében az utolsó vállalás egy szeminárium, szimpózium vagy konferencia formájában valósul meg, ahol a Liberty témák mentén bőr alá menő kérdéseket tárgyalnak meg szakmai, akadémiai körben.

A projekt partnerszervezetei a római Museo dei Bambini Explora Csodák Palotája szerű kiállításokat és programokat szervez különböző korosztályú gyerekeknek és fiataloknak. A hamburgi Altonale egy háromhetes, 750 ezer embert megmozgató szabadtéri zenés utcafesztivált szervez minden évben. A Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál Románia legnagyobb, és Európa egyik legnagyobb színházi fesztiválja. A palermói CESIE egy a Szicíliába érkező menekültekkel foglalkozó segélyszervezet. A dániai Aalborg Karneval minden májusban városi utcai karnevált szervez. A belgrádi Center E8 egy ifjúsági szervezet, akik abban hisznek, hogy a fiatalok váltják meg a világot. A franciaországi lille-i székhelyű CNC Danse (Nathalie Cornille Company) egy kortárs tánc társulat, akik különös figyelmet fordítanak az ifjúsági előadások felé. A ljubljanai Pionirski dom egy fiatal kultúrára fókuszáló központ, és befogadótér. A másik dániai szervezet, a Den Selvejende Institution Swinging Europe Herning 18-25 éves tehetséges fiataloknak igyekszik lehetőséget teremteni legfőképp zenei területen. A brüsszeli European Educational Exchanges – Youth for Understanding fiatalok nemzetközi mobilitásával és workshopok szervezésével foglalkozó szervezet.

A partnerszervezetek egymásnak is ajánlanak az egyes projektekbe beleillő, általuk ismert művészeket, a negyedéves rendszerességű partnertalálkozókon pedig egymás munkáját segítik.

 

<
>

˄