Magyar Pszichodráma Egyesület

Az európai szociodráma-képzésért

Erasmus+

A Magyar Pszichodráma Egyesület által létrehozott és koordinált Erasmus+-nyertes nemzetközi szociodráma-program, a PERFORMERS projekt célja a szociodráma módszertani fejlesztése, európai képzésének kialakítása és biztosítása, implementálása a szociális szektorba. A módszer egyszerre képes segíteni a társadalom szélére került fiatalokkal foglalkozó intézményeket a hatékonyabb működésben és magukat a fiatalokat a társadalomba való beilleszkedésben. A nemzetközi programot koordináló, nyolcfős magyar szociodramatista stáb vezetőjével, Horváth Katával beszélgettünk.

A PERFORMERS projektet megvalósító nemzetközi partnerség célja a szociodráma-képzés mellett egy európai szociodráma minimál képzési sztenderd kidolgozása, valamint a szociodráma módszer implementálása a társadalom szélére került fiatalokkal foglalkozó intézményekben. Jelenleg a projekt második, fejlesztő részénél tartanak, amelyet a kapcsolatépítő szakasz előzött meg. Olyan partnereket kerestek, ahol már van kidolgozott szociodráma-képzés – Európán belül Portugáliában és Nagy-Britanniában, így a portugál Pszichodráma Egyesület és a birminghami Pszichodráma Egyesület a partnerük. Svéd partner is van – bár Svédországban nincs képzés, de nagyon tapasztalt és gyakorlott szociodramatistáik vannak.

További partner a FEPTO (Federation of European Psychodrama Training Organisations), a pszichodráma kiképzőszervezetek ernyőszervezete – ami azért is játszik fontos szerepet, mert a képzés kialakításán és gyakorlatba való átültetésén túl, szeretnének egy európai képzési sztenderdet is – ami a pszichodrámának már van. Ez utóbbit nem csak a minőségbiztosítási szempontok miatt tartják fontosnak, hanem azért, mert ez is segít a módszer elterjedésében. Európában ugyanis hiába dolgoznak sok helyen a szociodrámával, kevés képzőhely van.

A projekt előzményének tekinthető, hogy Európában már létezett szociodramatisták laza, de élő és aktív networkje. Egy Svédországban élő magyar dramatista, a korábbi FEPTO-elnök, Teszary Judith volt az, aki e network tagjait meghívta a partnerségbe, amelyből nagyon szoros nemzetközi együttműködés alakult ki, mert minden tag elkötelezett a módszer iránt, és azért is, hogy minél inkább elterjedjen és minél több intézmény használja.

A nemzetközi partnerek között tudásmegosztás, tapasztalatcsere zajlik, valamint különböző munkacsoportokban dolgoznak: sztenderdizálással foglalkoznak, nemzetközi szociodráma könyv szerkesztését végzik, hazai tankönyveken és tréningen dolgoznak, és van olyan munkacsoport, amelynek a fókusza az intézményspecifikus szociodráma, vagyis hogy azokban az intézményekben, ahol dolgoznak, hogyan lehet konkrétan a gyakorlatba átültetni a módszert. Szerveztek olyan nemzetközi tréningeket is szerveztek, ahol a magyar projekttagok megnézhették, hogy a külföldi partnereknél hogyan zajlanak a képzések – ezek tapasztalatait is beépítik a hazai képzésbe. Az intézményi partnereknél folyamatosan zajlik a munka – ezek tapasztalatának megosztása is a nemzetközi találkozók célja.

A projektben olyan partnerek is részt vesznek, akik hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgoznak. Ezekben az intézményekben implementálják a szociodráma módszerét. A magyarországi partner a Budapesti Javítóintézet, ami reményeik szerint az egyik módszertani központjává tud majd válni a szociodrámának. Itt és az Aszódi Javítóintézetben dolgoznak jelenleg a program keretében szociodrámával. Svédországban egy bevándorló fiatalokat integráló stockholmi iskola, Portugáliában egy Lisszabon külvárosában működő szociális ellátó intézmény a partner.

A pszichodráma mára jól ismert és bevett módszer, Magyarországon sokan ismerik és alkalmazzák. Míg a pszichodráma alapvetően pszichoterápiás/önismereti módszer, a szociodráma sokkal inkább arra alkalmazható, hogy intézmények, csoportok, közösségek a saját működésüket vizsgálhassák dramatikus módszerekkel. Tehát nemcsak egyéni történetekkel foglalkoznak, hanem azzal is, hogy egy adott intézmény hogyan működhet hatékonyabban, emberségesebben, demokratikusabban. Például a PERFORMERS projektben a Budapesti Javítóintézetben azzal foglalkoznak, hogy az intézmény hogyan tudná hatékonyabban segíteni az oda bekerült fiúkat, hogy a szabadulásuk után minél jobb esélyekkel álljanak majd helyt. Ennek érdekében nemcsak a fiatalokkal dolgoznak, hanem a módszer különböző változatait alkalmazva az ottani munkatársakkal és vezetőkkel is. Úgy gondolják, az intézményi fejlesztéssel hatékonyabban tudnak dolgozni a fiúkkal/a fiúkért is.

A javítóintézeti fiatalokkal többféle pszichodráma-alapú módszert kombinálnak: az úgynevezett gyerekdráma-kamaszdrámát és a szociodrámát, aminek van terápiás/önismereti hozadéka is, de a fókusz mindig azon van, hogy a résztvevő jobban megértse az őt körülvevő világot. Adott esetben azt az intézményt, ahol éppen van, valamint azt, hogy minek a következménye, hogy ebbe a helyzetbe került, hogy milyen erőforrásai vannak, és hogyan hasznosíthatja azokat, ha majd kikerül az intézetből. Olyan helyzeteket is gyakorolnak, amelyek majd a fiatalokra várnak a bíróságon vagy szabadulásuk után. Ezek a szerepjátékok jók arra is, hogy mint a pszichodrámában, eljátsszák az alapkapcsolataikat – de a dráma itt elsősorban a társadalmi szerepek vizsgálatát teszi lehetővé. Olyan helyzetben, ahol a résztvevők ismerik egymást – mint egy javítóintézetben, ahol a fiúk egész nap együtt vannak –, nehezen lehet hagyományos önismereti csoportfolyamatot végig vinni, mert a résztvevők nagyon kiszolgáltatottá válnának egymás számára. Ebben az esetben sokkal alkalmasabb és hatékonyabb a közös helyzetükkel és aktuális kérdéseikkel foglalkozni.

A projekt célja az is, hogy a Budapesti Javítóintézet olyan intézménnyé váljon, amelynek a specialitása e módszer alkalmazása.

A magyar szociodramatisták 2020 augusztusában egy konferenciát is szerveznek (a Káva Kulturális Műhellyel közösen, a Bűnmegelőzési Tanács támogatásával), hogy a drámás-színházi módszerek minél szélesebb körét (tanítási dráma, fórumszínház, szociodráma stb.) megismertessék a javítóintézetekben és speciális gyerekotthonokban dolgozó szakemberekkel és a döntéshozókkal. 2020 júniusában pedig Portugáliában a VII. Nemzetközi Szociodráma Konferencián fogják bemutatni a PERFORMERS első eredményeit az európai és tenegeren túlról is érkező szakmai közönségnek. 2021 márciusában a FEPTO nemzetközi tudományos konferenciáját szervezik Budapesten, amelyen a résztvevők a szociodráma kutatási aspektusairól szerezhetnek majd informaciókat.

További információk:

www. sociodramanetwork.com

www.facebook.com/sociodramanetwork/

sociodramanetwork@gmail.com

˄