Színház digitális bennszülötteknek

Elnyert összeg: 3 995 000 euró

Creative Europe

Ha magyar gyerekszínház, akkor Kolibri. De ki csinál színházat a kamaszoknak és a legkisebbeknek? A Kolibri Színház mára az új magyar ifjúsági színház és csecsemőszínház nemzetközi szinten jegyzett úttörőjének is számít. Két jelenleg is futó uniós projektben vesznek részt egyedüli magyar partnerként. Az egyikben az új digitális média eszközeivel kísérleteznek a kamaszok kedvéért, a másikban a csecsemőszínházi műfaj eszközeit finomítják a legkisebbekért.

Ha már egyszer a mai tizenévesek a tabletjükbe bújva élnek, vegyük át az új digitális médiából, amit csak lehet, fordítsuk hasznunkra, és nyerjünk meg magunknak időben a jövő törzsközönségét, a digitális bennszülötteket. Nagyjából ez a megfontolás húzódik meg a tizenegy európai partnerszínház együttműködésével megvalósuló Platform Shift+ mögött, a projektben a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház is részt vesz. Az észt, francia, cseh, norvég, német és más színházak a magyarokkal együtt negyven előadást hoznak létre négy év alatt a Creative Europe program támogatásával, 2015 márciusában már egy magyar bemutatót is tartottak. A próbák nagyja azonban még csak ezután következik.

Kolibri SzínházNovák János igazgató

A cél minden országban ugyanaz: időben megfogni a digitális bennszülött generációt, valós problémákról beszélni nekik digitális eszközöket is bevonva, és meggyőzni őket, hogy van mit keresniük a színházban. Jövő nyáron, 2016. június 16-21. között a 4.088.000 euró összköltségvetésű, német vezetésű projekt budapesti találkozóján az összes létrejött előadást bemutatják.

Színház a legkisebbeknek

Ezzel párhuzamosan azonban egy másik izgalmas munka is zajlik a következő néhány évben a Kolibriben. A 2014-ben kezdődött, öt évre szóló, szintén a Creative Europe programból megvalósuló csecsemőszínházi projektben (Small size, Performing Arts for the Early Years) a legkisebbekért dolgoznak a szakemberek olasz vezetéssel.

Kolibri Színház

– A kétezres évek elején a művészek és a pszichológusok még úgy gondolták, hogy az ötévesnél kisebbeket nem érdemes még színházba vinni, mert ártalmas lehet nekik a túl korai élmény. Az első saját tapasztalatok viszont megváltoztatták ezt a véleményt. A Kolibri Színház részese lehetett annak az első hullámnak, amikor formálódott, divatba jött Európa-szerte a legkisebbeknek szóló színház – meséli a színfalak mögötti labirintus mélyén, igazgatói irodájában Novák János, akinek egy nemzetközi gyerekszínházi szervezet (ASSITEJ) magyarországi központjának elnökeként oroszlánrésze volt a csecsemőszínházi műfaj meghonosításában.


Első, 0-3 éves korosztálynak szóló előadásukat norvég felkérésre hozták létre 2005-ben egy korábbi projektben – a Toda-csoda gyereknyelven Japántól Törökországig hatalmas siker lett. Ma is játssza a Kolibri. Ezután egymást hozták a felkérések, partnerségek, és a következő csecsemőszínházi előadások már a 2009-2014 között futó „Small Size, Big Citizens” uniós projektben jöttek létre. A Tekergő (Orbán Ottó gyerekverseiből), a Kippkopp gyerekei (Marék Veronika meséjéből) szintén nemzetközi siker lett.

A csecsemőszínház nem mesejáték

A mostani, 2014-ben kezdődött, öt évre szóló projektben (Small size, Performing Arts for the Early Years) a tizenhét európai partnerszínház már azon dolgozik, hogy mélyebben felfedezze a színházat a 0-6 éves korosztály számára. – Mert a jó csecsemőszínházi előadás nem mesejáték. Az előadások témája: maga a világ – mondja Novák János, és Roberto Frabettit, a csecsemőszínházi műfaj olasz úttörőjét idézi: „A sűrű figyelem csendje az a csoda, amivel csak csecsemőszínházi előadáson találkozhat a művész.”

Kolibri Színház

A Kolibri igazgatója büszkén meséli, hogy tíz év együttműködésekben szerzett rutin és kemény szakmai munka után már nem csak partnerként számítanak rájuk, de világszerte számon tartják a Kolibrit a vezető európai gyerekszínházak között. Nemrég például megtisztelő megkeresés érkezett Dél-Afrikából, így Fokvárosban a Kolibri mentorálásával jöhet létre az első legkisebbeknek szóló gyerekelőadás.

 

˄