Kordában tartják
a folyót

Elnyert összeg: 489 704 euró

Az árvíz világszerte a leggyakoribb és egyben a „legdrágább” természeti katasztrófatípus, teljesen kiküszöbölni azonban nem lehet. A hatékony védekezés érdekében magyar részvétellel valósult meg a nyugati határvidéken a mintaértékű MURA 2015 projekt, amelynek további horvát, szlovén és osztrák résztvevői egy Mura-menti terepgyakorlat mellett a jövőben árvízi értesítési rendszert is kialakítanak.

A Mura folyó több helyen kilépett a medréből. A víz utakat rongált meg, falvakat árasztott el. Elég lenne ennyit elcsípni a hírekből, és már látnánk is magunk előtt a folytatást, mint valami elképzelt katasztrófafilmben. A vízözön gépkocsi roncsokat hurcol el a városokból és állatokat a mezőgazdasági területekről. A katasztrófa helyszínein súlyos balesetek is történnek, például az úton reked egy veszélyes anyagot szállító teherautó, amelyből a hordók egyenesen a folyóba gurulnak. Mindenhol sár. Temérdek kár. Otthonukat elveszítő emberek.


A horvát vezetéssel és magyar, osztrák, szlovén részvétellel megvalósított MURA 2015 projekt alapja volt ez a meglehetősen sötét rendkívüli forgatókönyv. A Mura-menti összefogás tagjai falra festették az ördögöt, ráadásul éppen azért, hogy elejét vegyék a hasonló eseteknek.

<
>

Védekezni csak összefogással lehet

A 489.704 EUR brüsszeli támogatásból fedezett MURA 2015 projekt célja nem gátak építése, vagy hasonló fejlesztés volt, hanem egy árvízi értesítési rendszer alapjainak kiépítése a négy Mura-menti nemzet között, másik fő eleme pedig egy árvízi terepgyakorlat megrendezése szimulált alaphelyzettel. [2013 és 2015 júniusa között egyébként a Környezeti Energia Operatív Program 5,3 milliárdos forrásából a Murai árvízvédelmi szakasz fejlesztése is megtörtént a magyar oldalon.]
A projekt másfél évig tartott, és 2015. június végén terepgyakorlattal ért véget. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 18 hónapon át szlovén és osztrák partnereivel azon dolgozott a Horvát Köztársaság Nemzeti Védelmi és Mentési Igazgatósága vezetése alatt, hogy minél rövidebb időre csökkentsék azt a bevetési időt, ami árvízi helyzetben a négy nemzet mentőszervezeteinek összehangolt fellépéséhez szükséges. Az elméleti munka egy Nemzetközi Árvízvédelmi Konferenciába teljesedett ki. Ezen már nem csak a négy folyó menti ország katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberei vettek részt, hanem az Európai Unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központja, és Minnesota állam nemzeti gárdájának vezetősége is.

Szimulációs játék magas téttel

A gyakorlati munka Muraszerdahely környékén zajlott 2015 májusában, ahol 20 kilométeres körzetben uralkodott a szimuláció szerint árvízi katasztrófahelyzet. Közel hatszáz főt mozgósítottak precíz forgatókönyv szerint, így a Magyarországot képviselő HUNOR mentőcsapat három egységének feladata az eltűnt személyek felkutatása volt. Nehéz elképzelni, hogy mint valami számítógépes szimulációs játékban, több száz kiképzett katasztrófavédő reális veszélyhelyzet nélkül is összehangoltan mozog és cselekszik, a terepgyakorlat kihívása a mentőcsapatok számára mégis az volt, hogyan lehet komplex feladatokat nemzetközi együttműködésben végrehajtani.
A csapatok koordinálását az Unió országaiból érkezett polgári védelmi szakemberek végezték, és a gyakorlat eredményei is uniós szinten hasznosulhatnak. A MURA 2015 projektből levont következtetéseket javaslatcsomag formájában eljuttatják az Unió Polgári Védelmi Mechanizmusában részt vevő országai elé, hogy felhasználhassák hasonló együttműködést kívánó helyzetben.

˄