Ötletelj, vállalkozz!

A közösségi irodai munkamodell népszerűsítése a vállalkozói kedv motiválásával

Elnyert összeg: 21 355 euró

Erasmus+

Budapest Youth#Challenge címmel rendezett június elején vállalkozói workshopot a budapesti Loffice közösségi iroda húsz év körüli fiataloknak. A workshop egy nemzetközi projekt része (modulja) volt: a kezdeményezés célja a közösségi irodai lét népszerűsítése mellett elsősorban a fiatalkori vállalkozói kedv motiválása volt. Az hét európai coworking iroda által fémjelzett teljes projekt a napokban zárult. Zászkaliczky Anna Eszter projektvezetővel beszélgettünk a Loffice kedélyes teraszán.

A Loffice neve ma már egyenlő a coworkinggel. Legalábbis Magyarországon, ahol 2009-ben egy testvérpár, Klementz Kata és Panni ezen a néven alapította meg az első ilyen irodát. A Loffice-t jó érzékkel, jókor találták ki: ma már mintegy harminc kisebb-nagyobb hasonló közösségi iroda működik itthon. Mert igény az volna rá. A coworking munkamodell nem hipszter hóbort: jól jön például a dolgozószoba négy falára ráunt egyéni vállalkozóknak, a rugalmas kis cégeknek, amelyek motiválóbbnak tartják a közösségi tereket a homogén hivatali környezetnél, vagy akár a külföldi cégek Magyarországra delegált munkatársainak, akik a nagy jövésmenésben azért hetente egyszer-egyszer leülnének egy íróasztal mögé a lattéjuk fölé anélkül, hogy irodát tartanának fent.

A Liszt Ferenc tér és Nagymező utca között, a Paulay Ede utcában működő, motiváló atmoszférájú iroda teraszán visszhangzik a szemközti konzervatórium klasszikus zenei kakofóniája, mintegy utalva is arra a heterogenitásra, diverzitásra, ami a Loffice eredendő ars poeticája. Zászkaliczky Anna Eszter pont innen indít: a Loffice különösen büszke a sokféleségére, maga az épület zöld ház, a törzsközönsége a frissen induló vállalkozóktól a visszaintegráló édesanyákig, a fordítóirodától a művészeti magazinig terjed, miközben a térbe helyezett csocsóasztal mellett spontán összeverődött kollektíva esetében mit sem számít a rang, a titulus vagy a képzettség. A Loffice csapata maga is itt, a közösségi térben dolgozik a többi bérlővel együtt.

Loffice
Zászkaliczky Anna Eszter projektvezető a Loffice közösségi irodájában

A most zárult European Coworking Network projektet 2015 nyarán 5 országból 7 európai konzorciumi tag (a ZADRA NOVA Development Agency és az Impact Hub Zagreb Horvátországból, a Betacowork Belgiumból, a Loffice Magyarországról, a Social Innovation Centre Litvániából és a SPEGC Spanyolországból) bonyolította le Erasmus+ támogatásból. A kezdeményezés fő célja a coworking koncepció népszerűsítése mellett a 16–25 évesek vállalkozói kedvének motiválása volt. Megfordítva: azzal, hogy felmérték a fiatalok igényeit és mélyítették üzleti tudásukat, közben vonzó alternatívát is felmutattak a közösségi irodai léttel a jövő vállalkozóinak. Konzorciumi vezetőként a zágrábi partner kezdeményezte a projektet, amelyre a felek összesen 168 645 eurót nyertek, ebből a magyar félnek 21 355 euró jutott.

Zászkaliczky Anna Eszter elmondja, a projekt bevezetése egy hiánypótló tanulmány megírása volt, amely a közösségi irodák helyzetéről szól. Második lépésként, a tanulmány eredményeinek bemutatása céljából a Loffice 2017 januárjában Coworking Magyarországon elnevezésű konferenciát szervezett, amely minden várakozást felülmúlt. A rendezvényen sok közösségi iroda vett részt, így ennek köszönhetően végre elindulhatott egyfajta párbeszéd a „szakmában”.

A projekt harmadik lépése egy tematikus oktatási modul összeállítása volt, ennek életszerű megvalósulásaként szervezte a Loffice azt a június eleji, vállalkozást segítő oktatási programot, amelyen 20 fiatal vehetett részt. A gimnáziumi tanulókból, BA főiskolai-egyetemi hallgatókból álló fiatalokra épített modul célja elsősorban az ismeretterjesztés volt. A résztvevők nem ismerték egymást, a helyszínen összeállított csapatok a frissen kitalált projekteket ezen a nehezített pályán – idegen közegben – állították össze. A workshop fő témája a Loffice védjegyének is számító diverzitás volt, a négy csapatnak a diverzitáshoz kapcsolódó három kifejezés (ún. hashtag) segítségével kellett kidolgoznia a saját üzleti ötletét, melyet egy pitch-versenyen prezentáltak. A versenyszerű projekttervezés mellett minikurzusokat is beépítettek a Loffice munkatársai a kreatív gondolkodástól és az üzletfejlesztéstől a márkaépítésen, kommunikáción és PR-on át a pénzügyi finanszírozásig. Zárásként nem kész terméket, hanem jól bemutatott ötletet vártak az ítészek. A nyertes csapat minden tagja egy coworking csomagot nyert a Loffice irodájába, hiszen a cél nemcsak az volt, hogy a fiatalok halljanak a coworkingről, hanem éleseben ki is tudják próbálni ezt a közeget.

<
>

A projekt részeként szervezték a Budapest Youth#Challenge-et, amelyen 20 fiatal vehetett részt

A legkreatívabb és legértékállóbb ötlet díját a Talponállók elnevezésű csapat nyerte el. Ötletük egy olyan telefonos applikáció (online játék) volt, amelyben a főhősnek mindennapi élethelyzeteken alapuló küldetéseket kell teljesítenie. Így a felhasználók gyakorlatilag játszva tanulhatnak bele az önálló döntéshozatalba, a nagybetűs Hétköznapi Életbe. Egy konkrét példával élve: a mai tizen-huszonévesek már alig-alig találkoznak a papíralapú postázással, és nem is biztos, hogy tudják, hogyan is kell egy borítékot megcímezni, vagy hogyan kell csekket feladni. Ezzel az applikációval virtuálisan, másokkal együtt tudnák a játékosok a feladatokat elsajátítani.

– Bár a projekt egészét természetesen a kézikönyv és más tanulmányok alapján a konzorciumi tagok közösen találták ki, a budapesti workshop a Loffice-re volt bízva. Szabad kezet kaptunk. Az például már a mi ötletünk volt, hogy a még jobb hatékonyság érdekében a mentorsághoz külső közreműködőket kérjünk fel, egyetemi oktatókat vagy a korosztállyal más felületeken találkozó szakembereket – mondta a projektvezető.

Zászkaliczky Anna Eszter frappáns választ ad arra, hogy hogyan tudja 8 évvel az indulás után összefoglalni a Loffice-élményt: „ez egy tudás- és térmegosztáson alapuló iroda”. Igaza lehet, hiszen nemcsak nyílt irodának tarják magukat, de közösséget is teremtenek. Most már oktatva is.

˄