MONITOR: sporttal a munkaerőpiacon való helytállásért

Elnyert összeg: 48 663 euró

Erasmus+

A sportszervezetek fontos szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok olyan készségeit is fejlesszék, amelyekkel jobban helyt tudnak állni majd a munkaerőpiacon. De mennyire eredményes ez a tevékenységük? Hogyan lehet ezt egységesen mérni és értékelni? Ezeket a kérdéseket válaszolja meg az Erasmus+-támogatással megvalósuló MONITOR projekt. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Oltalom Sportegyesület – Gottgeisl Dóra projektkoordinátorral és Rákos András elnökkel beszélgettünk.

A MONITOR (Monitoring and Evaluation Manual for Sport-for-Employability Programmes) című Erasmus+-projektet széleskörű nemzetközi együttműködéssel valósul meg. A koordináló brüsszeli Vrije Egyetem (Vrije Universiteit Brussel) mint elméleti intézmény, a partnereket pedig a sport általi készségfejlesztés területén tevékenykedő civilszervezetek alkotják: Street League (UK), Sport 4 Life (UK), Rotterdam Sportsupport (NL), Rheinflanke (D), ENGSO (SE), Oltalom Sportegyesület (HU), International Labour Organization Switzerland (CH), Magic Bus (IN). A projekt 2019. január 1-től 2020. december 31-ig tart.

„Eddig a sportszervezetek sokféle monitorozási és értékelési megközelítést alkalmaztak, hogy nyomon kövessék, hogyan javul a velük együtt dolgozó fiataloknak a foglalkoztathatósága, és emellett azok a készségeik, amik a sikeres foglalkoztathatósághoz szükségesek a munkaerőpiaci helyzet mai igényeinek megfelelően” – ismertetnek meg a projekt előzményeivel a munkatársak. – A többség azonban felismerte a valós igényt a programok hatékonyságával kapcsolatos információk gyűjtésének szisztematikusabb megközelítésére a résztvevők személyes fejlődése szempontjából. Ennek megvalósítását tűzte ki céljául a konzorcium, ezért a projekt keretében a Vrije Egyetem professzorai először felmérték a partnerszervezeteket, akik a közös munkához a gyakorlati részt adták.

Az egyetem munkatársai olyan módszereket, skálákat, kérdéseket gyűjtöttek össze, amelyek abban segítenek, hogy a programok hatásait, eredményeit mérni lehessen és hogy ezek alapján az eredmények alapján a jövőben még jobban, még inkább a célcsoport igényeihez alkalmazkodva, azokra reagálva valósíthassák meg a programokat. A partnerszervezetek főleg a tesztelésben vettek részt.

 Mindez alapján állítottak össze egy olyan kézikönyvet, ami a sportalapú egyesületeket segíti abban, hogy a velük kapcsolatban álló fiataloknak azon készségeit fejlesszék, amelyek a munkavállaláshoz, a munkaerőpiacon való helytálláshoz szükségesek. Ez a monitoring és értékelési kézikönyv a sport “soft skilleket” fejlesztő hatásának mérési lehetőségeivel a sport alapú szervezeteknek segít a fiatalok foglalkoztathatóságának javításában. Cél, hogy minél inkább felhasználóbarát legyen, ezért fontos fázis volt, amikor a partnerszervezetek letesztelhették a tervezetet. Ennek keretében mindegyik szervezet gyakorlati nézőpontból értékelte a kézikönyv hasznosíthatóságát a célcsoport, az edzők, szociális munkások szemszögéből is.

A konzorciumi partnerek sikeresen alkalmazkodtak a járványhelyzet miatt szükségessé vált online kommunikációhoz: a Vrije egyetem online workshopok keretében egyezetetett a szervezetekkel a tapasztalatokról. A járványhelyzet miatt egy workshopot halasztottak csak el, amelyre eredetileg áprilisban, Brüsszelben került volna sor és ahova az összes szervezet küldött volna négy munkatársat, így személyes tapasztalatcserére is sor került volna.

˄