Tanulni képes robotok

A budapesti OptoForce missziója, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

A Magyar Fejlesztési Központ közreműködésével első fázisban nyert a Horizon 2020-program kkv-eszköz pályázatán az OptoForce újdonsága: a projektben világszinten is egyedülálló fejlesztéssel a robotoknak adják meg a tanulás képességét. A budapesti cég missziója, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye. Közérthetőbbé teszik a robotok beprogramozását, így a cégek számára elérhetőbbé teszik azok felhasználását. Dömötör Ákos ügyvezetővel beszéltünk a cég újpesti főhadiszállásán.

Barátságosan megférnek egymás mellett az alkalmazottak és a robotok az OptoForce Újpest-központi irodájában. Mintha Kaliforniában járnánk: az egy légterű, harmonikus dizájnnal kivitelezett cégközpontban Dömötör Ákos ügyvezető fogad, hogy in medias res bemutassa az egyik robotot. Azaz nem is a robotot, hanem a szenzort, amellyel a robot tapintásérzékelni képes. Ez ugyanis az OptoForce fő vívmánya: lehetővé tették az ipari robotoknak a tapintást.

– Az ipari robotok alapvető problémája, hogy hagyományosan egy adott pontból egy másik pontba való elmozdulásra programozzák be őket, de ha közben bármilyen váratlan esemény történik, akkor a robot valamit tönkretesz. Amennyiben tudunk a robotnak információt adni arról, hogy változás történt, akkor a robot „okosabbá” válhat. Ezen dolgozunk – magyarázza Dömötör Ákos ügyvezető. – Egyrészt készítünk egy tapintó szenzort, amely információkat szolgáltat a robotnak, másrészt egy szoftvert, amely a kapott információkat fel tudja dolgozni, ki tudja értékelni a robot számára.

OptoForce Kft.Dömötör Ákos ügyvezető

Az OptoForce úttörő munkát végez, a terület újnak számít. Dömötör Ákos elmondja, általános paradigma a robotikában, hogy előre definiálják a robot számára, pontosan mit kell végrehajtania, majd a robot ezt a feladatsort ismétli, amíg lehetséges. Az azonban egészen újszerű gondolat, hogy a robot a feladat közben döntse el, hogy milyen mértékben, vagy irányban változtasson meg valamit. Például erősebben vagy kevésbé erősebben nyomja a kezelendő felületet. Az OptoForce a szenzorgyártók közül az egyetlen a világon, amely szoftverfejlesztéssel is foglalkozik. A felületi megmunkálás (sorjázás, csiszolás, polírozás), valamint az összeszerelés területén (ahol két összeillesztendő darab együttállása, összepattanása kulcsfontosságú) jelent hatalmas előnyt az OptoForce újdonsága. Termékük egy csomagban a szenzor a szoftverrel, amelyre nagy a kereslet Ausztráliától Ázsián át Amerikáig.

OptoForce Kft.
Termékük egy csomagban a szenzor a szoftverrel

A szoftverük a szenzortól kapott információk alapján vezérelni képes a robotokat. A példa kedvéért: addig forgattatnak egy fogaskereket, amíg az be nem illeszkedik a helyére, vagy ha például egy polírkoronghoz nem elég erősen nyomja a robot a felületet, akkor a szoftver utasítani képes azt az erősebb nyomásra. Ráadásul nagyon egyszerű programozni, Dömötör Ákos szerint néhány óra alatt, különösebb szaktudás nélkül be lehet állítani az alkalmazást.

A Horizon 2020 pályázati lehetőségre a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) szakértői hívták fel az ügyvezető figyelmét, és az MFK segített a pályázatíró cég megtalálásában is. 2017 szeptember elején nyújtották be a pályázatot, október elején pedig már meg is kapták az értesítést a kiírás szerinti 50 000 eurós támogatás elnyeréséről. A kkv-eszköz (SME Instrument) első fázisában nyertes projektjük lényege, hogy az automatizálást továbbgondolva megadnák a robotoknak a tanulás képességét is. – Ez talán kissé hangzatos, de ha lefordítjuk, arról van szó, hogy a felhasználó megad néhány kiinduló paramétert, amelyek ismétlése és pontosítása során, a visszajelzések alapján a robot képes önmaga tökéletesíteni a feladatsort. Ez egy automatizált tanulási folyamat – mondja az ügyvezető.

OptoForce Kft.
Fő feladatuk, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegyék

A cég víziója, egyben fő feladata, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye, ezáltal több cég számára megnyíljon a lehetőség a robotok alkalmazására. Az OptoForce projektje egészen a termékfázisig vinné a koncepciót, amely most – az első fázisban – az ötlet csiszolásánál tart: a szakemberek felmérik az üzleti lehetőség nagyságát, és elemzik, hogy miként lehet végigvinni a projektet.

˄