Reszkessetek, rovarok!

Elnyert összeg: 549 000 euró

Horizon 2020

Az élő kártevők ellen időtlen idők óta küzdenek a gabonaipari szakemberek. Hiába a kiváló termény, a szakszerű tárolási körülmény, elkerülhetetlen, hogy védekezés nélkül ne jelenjenek meg a betárolt gabonában a parányi, de annál nagyobb kárt okozó élőlények. A gázzal történő rovarirtás alkalmazása sokszor akadályokba ütközik, vagy ismételt használat esetén a bogárpopulációban rezisztencia alakulhat ki. Most azonban úgy tűnik, fellélegezhet a szakma: közvetlen brüsszeli forrásnak köszönhetően megszületett egy természetes és igen hatékony megoldás a gabonák hosszútávú, biztonságos tárolására. A szálak egy magyar, családi vállalkozáshoz és egy elhivatott szakemberhez vezetnek. Dr. Berta László, a Pentele Zrt. tulajdonosa mesél a PestiSi-ről.

Mekkora pusztítást tudnak végezni a gabonában élősködő rovarok?

Amíg az Európai Unió célja a kémiai rovarölőszerek használatának csökkentése, addig az éghajlatváltozás és a megnövekedett áruszállítási gyakorlat miatt a kártevők okozta problémák egyre súlyosbodnak. A kártevők miatt világszerte évről évre a termés akár 35%-a is kárba veszhet, a rovarok által okozott teljes terményveszteség csaknem megduplázódott Európában, az elmúlt öt évben 7-ről 13%-ra nőtt. Az élő kártevővel fertőzött gabonának romlik az állaga, a minősége, ezáltal a felhasználhatósága is drasztikusan csökken.

Pentele Zrt.

Nyilván sokat számít a globális szakmai tapasztalat, de nem igazán ez volt az, ami elindította Önt a fejlesztések útján.

Bár jogászként végeztem, de már az egyetem alatt is a gabonakereskedelemmel és raktározással foglalkozó, családi vállalkozásunkban dolgoztam, szinte itt nőttem fel, s három éve már én vezetem a céget. Raktáraink kapacitása 15 000 tonnát tesz ki a zala megyei Murakeresztúron és Dunaújvárosban. Évente több mint 90 000 tonna búzát, kukoricát és árpát raktározunk és értékesítünk. Meggyőződéssel állíthatom: a gabonaraktározási területen eltöltött 25 év alatt kellő mennyiségű tapasztalatot és motivációt gyűjtöttem, hogy belevághassak a fejlesztésbe.

A jelenleg használt kértevőírtó módszerhez képest mennyiben hozott újat az Önök eljárása, a PestiSi?

A gabonaipari szakma jelenleg phoszfin alapú gázokkal veszi fel a küzdelmet a kártevők ellen. Mivel ezek mérgező, kémiai anyagok, szigorúan ügyelni kell a kiürülésükre, ráadásul számos termény esetében nem használhatóak, nem bizonyulnak elég hatékonynak vagy körülményes az alkalmazásuk. Sajnos az egyre súlyosabb következményekkel fenyegető klímaváltozás is ellenünk dolgozik, az enyhe telek - ezen belül az egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó 10-20 fokos nappali hőmérsékletek - kedveznek a betárolt gabonában a rovarok inváziószerű elszaporodásának. A kovaföld használata egy nagyon régi, bevált módszer kártevőírtásra, de kizárólag kisüzemi körülmények között. Sokat olvastam az eljárásról, folyamatosan foglalkoztatott a kérdés: miért ne lehetne ezt az ősi módszert nagyüzemben is bevetni? Hosszas kísérletezésnek köszönhetően aztán megszületett a PestiSi, a kovaföld alapú, természetes, környezetbarát rovarirtó eljárásunk. Az SGS laboratóriumi vizsgálatai egyértelműen igazolták: minden raktári kártevő ellen hatékony, egy kezelés akár egy évig is védelmet biztosít és teljesen veszélytelen a gerincesekre, így az emberre is. A másik innovációnk az ehhez szükséges bekeverő gép megalkotása volt, mely az anyag egyenletes eloszlását biztosítja a gabonában, ami legalább annyira fontos tényezője az eredményességnek.

A terménykerekeskedelem logisztikája a „just in time” irányába fordult. A legnagyobb felhasználók folyamatos kiszolgálást igényelnek, s a szerződésben és a sztenderdekben meghatározott minőségű árut várják el. Ahhoz, hogy a gabona folyamatosan szállítható, avagy szakszóval kifejezve forgalomképes legyen, sok minden szükséges. A mi módszerünk egyszerre ad nyugodt hátteret a kis és akár nagyobb raktárak kezelőinek, s nem kell azon aggódniuk, hogy élő kártevők jelenléte miatt komoly költségeket felemésztő lépések megtételére kényszerülnek.

Ez az anyag feldolgozás során is benne marad(hat) a gabonában?

A gabona sikeres kezeléséhez szükséges PestiSi mennyisége a szervetlen pormaradványokra vonatkozó Európai Szabályzatban szereplő küszöbértéken belül van. Ez azt jelenti, hogy a raktározási időszak lejárta után a PestiSi ártalmatlanul maradhat a gabonában és nem szükséges eltávolítani. Annak érdekében azonban, hogy a jövőben minden igénynek meg tudjunk felelni, hamarosan kidolgozzuk a készítmény gabonából történő teljes eltávolítási módszerét is.

Az ötlet megvalósításában sokat segített az európai uniós támogatás, mire fordították az elnyert pénzt?

Biztos nem én vagyok az első, akinek megfordult a fejében ez az ötlet, de sokan ezt azért nem vitték tovább, mert e téren igen komoly költségekkel találták szembe magukat. Nem csak a kísérletek és az anyagköltség emészt fel sok pénzt, de a különféle engedélyeztetések, szabadalmi eljárások is. Egy uniós engedély megszerzése például 100 ezer euró körüli összegre rúg. Mi ezért is pályáztunk közvetlen brüsszeli forrásra, mert szerettük volna a termékünket megmérettetni az európai térben, másrészt az elképzeléseink, terveink életre hívásához a meglévő tőkénk mellé plusz anyagi forrásra volt szükségünk. A pályázaton elnyert összegből különféle teljesítményű gépeket fejlesztettünk, komoly laboratóriumi kísérletet folytattunk le és megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk. Ezt mindig több menetben értékelik a szakemberek, majd egy végső megmérettetés, angolul „pitch” következik. Itt tíz percben egy nemzetközi zsűri előtt angol nyelven kell előadni a tervet, majd a 8-10 fős zsűri tagjai húsz percen keresztül teszik fel a legkülönfélébb kérdéseket. Itt helytállni csak az tud, aki pontosan és koncentráltan tudja előadni gondolatait és meggyőzni a bírálókat, hogy a több száz jelentkezőből ő érdemes arra, hogy kísérleti fejlesztést folytasson. Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy mi megugrottuk ezt a lécet.

<
>

Most hol tartanak a fejlesztésben?

Beadtuk a magyar szabadalomra a kérelmet 3-4 jogcímen, valamint a hatósági engedélykérelmet a NÉBIH-hez. Ha itt zöld utat kapunk, megkezdhetjük a termék piacra dobását. Több multicéggel van szoros, szakmai kapcsolatunk, akik már alig várják, hogy használhassák a készítményünket. Folytatjuk a célzott, ipari léptékű tesztelést, arra törekszünk, hogy kifejlesszük a végleges készítményt és a hozzá kapcsolódó kifinomult terménykezelési módszert. A bekeverő berendezést is fejlesztenünk kell, hiszen a jelenlegi 10-15 tonna/óra gabonától el kell jutnunk az 50-100 tonna óránkénti bekeverési mennyiségig. Távoli célunk a nemzetközi piacon való érvényesülés, de ha elérjük, hogy Magyarországon 3 éven belül 100-150 ezer tonna gabonát a mi termékünkkel kezelnek, én már elégedett leszek. Ahogyan minden találmánynak, úgy a mi innovációnknak is szüksége van 5-10 évre, mely idő alatt az esetleges megváltozott körülményekhez, elvárásokhoz igazodva kell tökéletesítenünk azt. Folyamatosan merülnek fel megválaszolandó kérdések, de újabb és újabb, örömre okot adó felfedezések is. Vannak ügyek, melyeket nem lehet kizárólag for profit alapon kezelni. A PestiSi számomra ilyen: kicsit szerelem projekt, melyben nem kevés társadalmi felelősséget is felvállaltam.  

˄