EURES-T Pannónia

Szombathely

Biztos lábakon külföldön

Munkavállalói tanácsadó hálózat az oszták-magyar határ mentén

Elnyert összeg: 49 373 euró

EaSI

A külföldi munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez nyújt információt és motivációt az EURES-T Pannonia Tanácsadói Iroda. Az osztrák-magyar határ menti együttműködés 49 373 euró közvetlen brüsszeli támogatást nyert hálózatuk továbbfejlesztéséhez az EaSi Program finanszírozásában. A szervezet Vas megyei képviseletvezetőjével, Horváth Csabával és dr. Péter Nóra munkajogásszal beszélgettünk.

Nagy a nyüzsgés az osztrák-magyar határátkelőhelyeken hétfő hajnalban és péntek délután. Naponta mintegy huszonnyolcezer munkavállaló cserél országot, de a heti, havi, féléves ingázókkal együtt az Ausztriában dolgozó magyarok aránya eléri a hetvenháromezer főt. Ez a szám megfelel egy nagyvárosnyi lakosságnak, bár ebből csak kilencezren telepedtek le állandó lakcímmel külföldön. A rideg tények azt mutatják, hogy továbbra is nő a nyugati szomszédnál boldogulást kereső magyarok jelenléte, amin nincs mit csodálkozni.

Ausztriában – mint most már Magyarországon is - jelentős munkaerőhiány van, jelentős az ország felvevő piaca. A réseket könnyűszerrel betölthetik a hazájukat jobb bérért elhagyó kelet-európai munkaerővel, vagy akár az elmúlt években érkező migránsokkal, akiket integrálva folyamatosan képeznek a hiányszakmákra. A magyarok előtt így két kihívás áll: a könnyebb elhelyezkedésért meg kell tanulniuk eligazodni Ausztria közigazgatási rendszerében és fel kell készülniük a bevándorlókkal való esetleges piaci ütközésre.

EURES-T Pannónia
Horváth Csaba projektvezető és Dr. Péter Nóra munkajogász

A külföldön munkát keresőket, letelepedni vágyókat segíti az EURES-T Pannonia Tanácsadói Irodahálózat. Nem egyszerűen munkaerő közvetítéssel foglalkoznak, hanem általános, jogi és letelepedési útmutatást adnak az Európai Unióba induló-, vagy Magyarországon dolgozó osztrák, illetve Ausztriába készülő munkavállalóknak. Dr. Péter Nóra elmondja, a szervezet fontosnak tartja a hitelességet, hogy az információk ne szájról szájra, hanem megbízható forrásból jussanak el az érdeklődőkhöz. Minőségi munkájukat az is igazolja, hogy ma már hetvenháromezerhatszáz regisztrált felhasználót tartanak számon, ebből hetente negyven-ötven fő fordul meg a három magyarországi irodájukban.

Tevékenységük bővítéséért pályáztak a közvetlen forrású, foglalkoztatást és szociális innovációt támogató EaSi Programban. A nyertes projekt keretében többek között két kiadványt szerkesztettek, egyet magyarul, egyet német nyelven az osztrák munkavállalóknak. A tájékoztatókból megtudhatók olyan általános információk, mint például a bankszámlanyitás vagy a szerződés menete, de részletes ismertetőt adnak a munkajogról, társadalombiztosításról, családtámogatásokról, adójogról.

EURES-T Pannónia
„Ausztriában nem lehet sokat hibázni, aki egyszer elront valamit, az komoly büntetésre számíthat”

Az EURES: ablak Európára projekt másik célkitűzése a vállalkozók eligazítása. Horváth Csaba elmondásából kiderül: sok téves gondolattal jönnek tanácsadásra a szolgáltatásukat külföldre kivinni szándékozó kis- és középvállalkozók. Nekik jogászok adnak naprakész, fontos információkat a foglalkoztatásról, cégalapításról. A projektvezető hozzáteszi, Ausztriában nem lehet sokat hibázni, aki egyszer elront valamit, az komoly pénzbüntetésre, vagy akár vállalkozásának megszüntetésére számíthat.

Az EURES-T Pannonia a fiatalokra is gondolt a programban. Regionális ifjúsági roadshow-t szerveztek az ország nyugati felében található szakközépiskolákban (és egy meghívásnak eleget téve Szentesen), ahol a végzős diákokat tájékoztatták a magyar munkaerő-piac kihívásairól, valamint a külföldi munkavállalásban, illetve a kivándorlásban rejlő lehetőségekről, sikerekről, kudarcokról.

EURES-T Pannónia
Dr. Péter Nóra: A szervezet fontosnak tartja a hitelességet

– Kutatások bizonyítják, hogy tízből hat fiatal külföldön képzeli el az életét érettségi után, ám nincs fogalmuk a munka világáról, a társadalmi beilleszkedéssel kapcsolatos jogszabályokról, jogaikról és kötelezettségeikről. Ezért részben a szülő motiválatlansága, részben az iskolák ez irányú gyakorlati oktatásának hiánya okolható – mondja Horváth Csaba. Az események hatására számos pozitív visszhangot kaptak, a gyerekek elkezdtek óvatosabban, tudatosabban készülni a jövőjükre, a szülők maguk is megjelentek tanácsadáson az EURES-T Pannónia irodáiban.

<
>

Ifjúsági roadshow

A projektvezető szerint a külföldön dolgozó magyar munkavállalók jogkövetővé, magabiztosabbá váltak, javult szociális érzékenységük: az öngondoskodásra képtelen, jogszabályokat nem ismerő generáció már a múlté, a magyarok egyre érdeklődőbbek, egyre bátrabbak a külföldi munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Mindez köszönhető az EURES-T Pannonia áldozatos munkájának is, ami a jövőben – reményeik szerint – még több közvetlen brüsszeli forrású projektet fog eredményezni.

˄