LATERNA MAGICA Nonprofit Kft.

myPart: az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi aktivitásáért

Erasmus+

Hogyan lehetne erősíteni a fogyatékossággal élő személyek társadalmi szerepvállalását? Hogyan biztosítható, hogy másokkal egyenlő módon, teljes mértékben vehessenek részt a társadalmi életben? Az Erasmus+-program támogatásával megvalósuló myPart projekt ezeket a kihívásokat válaszolja meg. A projekt alapelvei a részvétel és a befogadás. A négytagú nemzetközi konzorcium magyar tagja a LATERNA MAGICA Nonprofit Kft. – Bíró Dániel projektvezetővel beszélgettünk.

Az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény 29. cikkelye kimondja, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek joga van teljes mértékben részt venni a politikai és a társadalmi életben. Ennek ellenére az értelmi fogyatékossággal élő emberek súlyos korlátozásokkal szembesülnek politikai jogaik gyakorlása során különféle okok miatt. Az egyik ok a számukra megfelelő és hozzáférhető anyagok vagy információk hiánya.

Az értelmi fogyatékossággal élő emberek esetében a politikai részvétel egyik legfontosabb követelménye az, hogy megértse magát állampolgárként, aki jogosult aktívan részt venni a köz- és politikai életben. A 2019. november és 2021. október között megvalósuló myPart projekt hangsúlyozza az emberi és polgári jogok szerepét, erősíti ennek megértését az értelmi fogyatékossággal élőkben és a társadalmi környezetükben egyaránt. A projekt vezetője a Lenbenshilfe (Ausztria), partnerek a Zavod RISA (Szlovénia), FENACERCI (Portugália) és a
Laterna Magica (Magyarország).

A projekt keretében olyan oktatási anyagokat fejlesztenek, amelyekkel növelik az értelmi fogyatékossággal élők állampolgársági ismereteit, kompetenciáit és készségeit a társadalmi és politikai gyakorlat szempontjából. Ezen felül figyelembe veszik az értelmi fogyatékossággal élő emberek érdekeit, valamint politikai igényeit is, és gyakorlati ajánlásokat tesznek regionális, nemzeti és európai szinten.

A program az aktív állampolgárságot az állampolgársági ismeretek oktatása révén különböző módszerekkel kívánja megvalósítani. A myPart műhelymunkák keretében workshopokat szerveznek az állampolgári jogok, a demokrácia alapjai, az európai értékek, a választási és döntési folyamatok, valamint a „politikai részvétel: hallasd a hangod” témák köré. Céljuk az értelmi fogyatékossággal élő emberek szükségleteinek feltárása az aktív politikai és társadalmi részvételük szempontjából, továbbá állampolgársági és társadalmi kompetenciáik fejlesztése. A myPart kézikönyv a műhelymunkák gyakorlati eszköze lesz, könnyen olvasható és érthető nyelven, így az értelmi fogyatékossággal élőknek hasznos anyagot ad a kezébe. Ezt az eszközt a műhelyek során oktatási kézikönyvként használják, de a tartalom külön-külön történő elmélyítésére is felhasználható. Tartalmaz majd egy önérvényesítő, érdekképviselettel kapcsolatos eszközkészletet is. Az öt myPart videó bemutatja a műhelymunkák témáit, mind az értelmi fogyatékossággal élő embereknek, mind a nagyközönség számára. A rövid filmek érzelmi bevonódást kívánnak elérni, amely jobb megértést és nagyobb tudatosságot eredményez.

A myPart szakpolitikai ajánlások az értelmi fogyatékossággal élő személyek társadalmi részvételével kapcsolatos információkat és javaslatokat gyűjti össze regionális, nemzeti és európai szinten. Gyakorlati tanácsokat ad, amely elősegíti az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi és politikai részvételét.  Ezek az ajánlások a közintézményeknek, a politikai döntéshozóknak, az állami hatóságoknak és a politikusoknak szólnak.

A partnerség arra is felhívja a figyelmet, hogy sok értelmi fogyatékossággal élő személy továbbra sem élhet a szavazati jogával, és hogy e célcsoport teljes politikai részvételének biztosítása érdekében hozzáférhető szavazási eljárásokat kell megteremteni.

˄