A méhészeti workshoptól az üvegfújásig

Ökoturisztikai csomagok kidolgozása a magyar vidéken közvetlen brüsszeli forrásból

Elnyert összeg: 4 500 euró

COSME

Több olyan turisztikai célpont létezik Magyarországon, ami ugyan sok sportolási vagy kikapcsolódási lehetőséget tudna nyújtani, mégis kevésbé ismert itthon, és különösen Európában. Ha egy adott célprogramhoz a környező településeken további szolgáltatásokat tudnak csatolni, az már több napon át is kifejezetten élvezetes lehet, akár az egész család számára. Szabó-Diószeghy Ágnes jó érzékkel és ügyes üzleti tervvel pályázott, és nyert a COSME Program Erasmus fiatal vállalkozóknak kiírásában. Humtour nevű turisztikai projektje a magyar vidék fejlesztésére és népszerűsítésére irányuló ökoturisztikai társadalmi vállalkozás. A projektgazdával beszélgettünk.

Két éve pattant ki a Humtour ötlete Szabó-Diószeghy Ágnes fejéből: egy, Erasmus fiatal vállalkozóknak-nyertes ismerőse példáján felbuzdulva elhatározta, hogy készít egy üzleti tervet magyarországi fenntartható turisztikai csomagokra (a Humtour elnevezés a humanitárius turizmus összevonásából született). Az üzleti terv megírása nagyjából egy évet vett igénybe, de megérte; egyrészt az aprólékos munka sok-sok kérdés tisztázására adott lehetőséget, másrészt a pályázat támogatást nyert. Szabó-Diószeghy Ágnes 4500 eurót kapott a COSME Program Erasmus fiatal vállalkozóknak (EYE - Erasmus for Young Enterpreneurs) kiírásában.

Humtour
Szabó-Diószeghy Ágnes projektgazda

A pályázáshoz szükséges üzleti terv megírásában a nehézséget nem is annyira a desztinációk megtalálása és a programok kidolgozása, hanem az értékesítés jelentette: miként lehet működőképessé, és a külföldről érkező turisták számára vonzóvá tenni Magyarország kevésbé felkapott régióiban egy-egy turisztikai csomagot. A nyertes pályázó öt hónapot töltött Bécsben, ahol egy üzletfejlesztő mentor segítségével dolgoztak ki a Humtourhoz kapcsolódó újabb és újabb projekteket. A cél az volt, hogy a társadalmi vállalkozás keretében vidéki desztinációkat tegyenek elérhetővé turistáknak, és ezzel hozzájáruljanak a vidék fejlődéséhez, fenntartásához. Megfordítva: a kezdeményezés két fő csapásiránya egyrészt a vidéki turisztikai projektek, szolgáltatók és partnerek fejlesztése, másrészt a programok csomagba rendezése és értékesítése volt.

Szabó-Diószeghy Ágnes még a pályázat beadása előtt az Őrséggel kezdte, ami – mint mondja – némileg könnyebb területnek bizonyult a sokkal kevésbé ismert desztinációknál, de ma már hét komplett ökoturisztikai csomagot ajánl a Humtour weboldala. Ágnes nagy reményeket fűz a külföldi értékesítéshez is: a brüsszeli támogatás hónapjai alatt készített saját katalógussal vettek részt a világ legnagyobb turisztikai vásárának számító ITB-n (Internationale Tourismus-Börse) Berlinben, ahol a programokat is bemutatták az érdeklődőknek. Most hazai beutaztató, vagy külföldi, Magyarországra utaztató utazási irodai partnereket keresnek. – Ahogy Budapest felfutott az elmúlt években, úgy Magyarország egésze is egyre népszerűbb lesz a turisták körében – bizakodik a Humtour alapítója. 

<
>
Könye Kata, Majoros Balázs és Róth Éva képei a Humtour túráiról

Hogy is néz ki mindez a valóságban: egy tiszabábolnai csomag esetében például, a turista megérkezik pénteken késő délután, és mindjárt el is mehet a helyi étterembe egy kiadós vacsorára. Másnap ébredés és reggeli után részt vehet egy öt órás csónak- vagy kenutúrán, amelyen vezetéssel bejárhatja a Tisza-tó szem elől rejtett zugait, és részt vehet egy madárlesen, majd megáll a Fehér Amurnál egy ebédre, ami után végigcsorogva a Tisza nagy ágán késő délután visszaérkezik a szállásra, ahol vacsorát kap. Vasárnap elmehet bicikltúrázni, lovagolni, kosarat fonni vagy éppen kerámiázni az időjárás függvényében. Egy hét napos, külföldieknek szóló, bővített csomag esetén a már említett tiszabábolnai bő két nap mellett két nap budapesti városnézés és egy mátrai kirándulás adja a csomag fő attrakcióját az Ilona-völgyi vízeséssel, a parádsasvári üvegfújóval, az egri pincerendszerrel és borkóstolóval.

– A túra során az Őrségben is van lehetőség lovaskocsival közlekedni – mondja Szabó-Diószeghy Ágnes –, hogy a helyieket is még jobban bevonhassuk a programba, és ez számukra is jövedelmező legyen. Ott a programot egy orfalui méhészeti workshop, a kisrákosi alpaka farm, vagy a Pajta bisztró fine dining menüje színesíti.

Az európai csereprogram vállalkozók számára

Az Erasmus fiatal vállalkozóknak határokon átnyúló csereprogram, amely az új, vagy megújulásra törekvő vállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy tapasztalt, a programban részt vevő más országokban kisvállalkozást működtető vállalkozóktól tanulhassanak.

A tapasztalatcsere a tapasztalt vállalkozónál való tartózkodás során valósul meg, amelynek segítségével az új vállalkozó szert tesz a kisvállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre. A fogadó előnyre tesz szert azáltal, hogy vállalkozása új látószögbe helyeződik, és lehetősége van a külföldi partnerekkel való együttműködésre, illetve az új piacok megismerésére.

˄