Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

COME IN: speciális igényű látogatók a botanikus kertben

Erasmus+

Hogyan juthatnak mind több élményhez és ismerethez a különböző érzékszervi fogyatékkal élők gyűjteményes kerti látogatásuk során? A Magyarországon szemléletében és eredményeiben is hiánypótló COME IN projekt ezt a kérdést válaszolja meg az ismeretátadás módszertani fejlesztésével, az Európa különböző részein működő intézmények e téren végzett eddigi tevékenységének és tapasztalatának összegzésével, közös gondolkodással. Járulékos cél az ép látogatók érzékenyítése, illetve számukra ugyanazon eszköztárral saját érzékeik aktív használatának tudatosítása, felébresztése. A nemzetközi konzorcium magyar tagja a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ). Zsigmond Vincével a MABOSZ főtitkárával és Szendi Zsuzsa szakértővel, projektmenedzserrel beszélgettünk.

Az Erasmus+-támogatással megvalósuló projektet Prága főváros Botanikus Kertje (Botanická Zahrada Praha) kezdeményezte, ahol több mint két évtizede foglalkoznak a különböző, elsősorban érzékszervi fogyatékkal élők botanikus kerti élmény- és ismeretszerzési lehetőségeinek elősegítésével, gazdagításával.

Az Európai Unió országaiban működő botanikus kertek, mint szakmai társintézmények kapcsolatot tartanak fenn egymás között. Ennek egyik intézményes fóruma az ún. Európai Botanikus Kerti Konzorcium (European Botanic Gardens Consortium), amely elsősorban információs, koordinációs és szakmai érdekképviseleti testület, amelybe minden ország egy képviselőt delegál. A partnerségre irányuló megkeresés a konzorciumi levelezőlistán érkezett és a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez – avat be a projekt előzményeibe Zsigmond Vince, a MABOSZ főtitkára és Szendi Zsuzsa, a projekt menedzsere. 

A három év alatt a három partner három kiemelt eredményt valósított meg.

Az egyik a Módszertan – a speciális igényű látogatók látogatásának és bevonásának elősegítése a botanikus kertekben” című kézikönyv. A módszertani kiadvány a projekt összes nyelvén, angolul, csehül, lengyelül, svédül és természetesen magyarul is elkészült digitális formában. Angol nyelven nyomtatásban is megjelent.

A második a Minden érzékszervet bevonó mobil kiállítás. A partnerek együtt fejlesztették ki a „Sohasem egyedül – a szimbiózis titkai” című kiállítást a Prágai Botanikus Kert több mint 20 éves, folyamatosan fejlődő módszertana alapján, mely Prága mellett Poznanban is bemutatkozott és a budapesti rendezésű IX. Európai Botanikus Kerti Kongresszus (EuroGard IX) keretében Magyarországra is szeretnék elhozni 2022-ben.

A harmadik pedig egy nemzetközi konferencia. „Botanikus kertek: zöld világ mindenkinek – Oktatás-ismeretterjesztés speciális igényű látogatók számára természeti környezetben” címmel 2019. június 10-13-án rendezte meg a poznani Adam Mickiewicz Egyetem Botanikus Kertje a projekt zárókonferenciáját. A gyakorlati szemléletű konferencián négy kontinens számos országát képviselte a több mint 120 résztvevő. A MABOSZ két előadással és egy workshoppal mutatott be magyarországi inspiráló botanikus kerti jó gyakorlatokat.

A hároméves projekt során mindegyik partner vállalt egy projektértekezletet, amit összekötöttek a szervező országban fellelhető jó példák bemutatásával, felkeresésével. A 2018-as magyarországi találkozón a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert és az ETIKK mellett bemutatták az ELTE Füvészkert fogyatékkal élő tanulókat bevonó gyakorlati oktatását és a Szamóca Kiskertész Tanoda gyermekprogramjait.

A projekt egyik konkrét hazai akciójának eredményeként az ETIKK megvizsgálta a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet az egyetemesen tervezett szolgáltatások szempontjából és tanácsokat adott kisebb-nagyobb fejlesztésekre. Ezek közül többet azóta már meg is valósítottak a Nemzeti Botanikus Kert munkatársai. A többi magyarországi gyűjteményes kert munkatársainak „Ne csak nézz!” címmel egy érzékenyítő és gyakorlati megoldásokról tájékoztató műhelykonferenciát szerveztek, aminek az összefoglalója is elkészült, hogy a mindennapi munkájukban felhasználhassák a szakértők által validált, közösen összegyűjtött jó példákat és ötleteket a MABOSZ 50 tagkertjében dolgozó kollégák. Mindegyik módszertani anyag „pdf” formátumban bárki számára használható, letölthető a MABOSZ honlapjáról: www.mabotkertek.hu

A projekt alapja a  Prágai Botanikus Kert szolgáltatás- és programstruktúrája, mely a botanikus kertet teljesen elérhetővé teszi mindenki számára. Mivel érik el ezt?

A projektet kezdeményező Prágai Botanikus kert szemléletmódja a látogatói élmény tekintetében egészen különleges, amit egyébként itthon is ismerünk, csak ritkán alkalmazunk. Az egész kertet igyekeznek úgy kialakítani, hogy mindenféle látogatói csoport kényelmesen tudjon közlekedni benne és mindenki számára nyújtson a különböző érzékszerveivel megtapasztalható élményeket. Vagyis nincsen megkülönböztetetten normális meg sérült látogató, csak látogatók vannak, akik között majdnem mindenféle csoportnak lehetnek különféle speciális igényei, és lehetségesek olyan univerzális vagy összetett megoldások az élményszerű ismeretterjesztésben, illetve tudomány-kommunikációban, melyek tényleg mindenki számára használhatóak, érthetők és élvezetesek - a kisgyermek vagy a nagyon idős ember számára ugyanúgy, mint a szülők vagy valamilyen fogyatékkal élő látogató számára.

A projekt célcsoportját nem csak a különböző fogyatékossággal élő látogatók jelentik, hanem minden speciális igényű látogató. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A COME IN projekt alcíme az, hogy „Speciális igényű látogatók a botanikus kertben”, de a projektben megtanultuk, hogy mindenki speciális látogató egy kicsit. Hadd mondjak egy-két példát ennek szemléltetésére. Pl. az minden természeti élménypedagógus számára természetes, hogy a gyerekeknek a növényekkel kapcsolatos ismereteket célszerű általuk is érthető, egyszerű nyelvezettel átadni, de az már kevésbé, hogy az átlagosnak tekintett felnőtt látogatótól sem elvárható, hogy tisztában legyen a botanikai terminológiákkal, ők is élvezik, ha az általuk is érthető fogalomrendszerbe van átültetve a tudományos tartalom, és mindenki szívesebben elolvas egy jól tagolt, rövid mondatokból álló lényegre törő feliratot, aminek a megértését képek is segítik, ugye? A vakok és gyengénlátók számára fejlesztjük az audioguide-okat, de a látók is élvezik, ha közben információkat hallgathatnak, akár olyat is, ami érzékletesen felhívja a figyelmüket pl. a sokszor hanyagoltabb tapintásra vagy szaglásra, mint a megismerés további fontos érzékeire.

Itthon a legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy van az „átlag látogató” és van a „fogyatékkal élő” látogató, és mind a kettőnek külön fejlesztenek valamit, és az „átlaghoz” tartozik mindenki 0-99 éves korig, akinek nincs jól látható fogyatékossága, miközben a kertben való közlekedésben, a tájékozódásban és az ismeretátadásban is vannak pl. a pici gyerekeknek és családjaiknak meg az időseknek is speciális igényei.

A prágai és göteborgi botanikus kertekben megtapasztalhattuk, hogy úgy is lehetséges a látogatói útvonalak, élményelemek és kiállítások kialakítása, hogy nincsen feltűnő, illetve jelzett különbségtétel, ugyanazon az úton kényelmesen tud haladni a pici gyerek a lábbal hajtós kismotorral, a szülők a babakocsival, a nehezen járó idősek vagy a vakok éppúgy, mint a „normál” látogató és ugyanabban a kiállítási installációban szereznek minden érzékszervüket megmozgató élményeket. Vagyis nincs normális meg sérült látogató, csak látogatók vannak, azon belül persze vannak speciális igények és lehetséges ezek ötvözete. Szerencsére itthon is találtunk partnert, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs- és Kutatóközpontot (ETIKK), akik teljességgel ezt az úgynevezett egyetemes tervezési megközelítést képviselik és terjesztik Magyarországon.

A fotót készítette Sólyom Barbara kommunikációs programfelelős, Nemzeti Botanikus Kert

˄