Adatbázis ─ a lehetőségek tárháza

Adatbázis ─ a lehetőségek tárháza

─ Hogy mik azok az adatbázisok? Olyan adatok összessége, melyek bizonyos szempontok alapján vannak összegyűjtve egy online rendszerben ─ mondta Csongor lassan, tagoltan, hogy Lilla biztosan megértse.

A kislány összeráncolt homlokkal, tűnődő, kicsit üveges tekintettel, félig elnyílt szájjal bámult barátjára. Látszott, hogy szörnyen koncentrál.

─ De milyen adatok? ─ tette föl a nagy kérdést, mely már az adatbázis kifejezés hallatán is felvetődött benne.

─ Adat mondhatni bármi lehet, vegyük mondjuk...

─ A madarakat! ─ kotyogott közbe Lilla.

─ Igen, mondjuk a madarakat. Tegyük fel, hogy szeretnél egy hatalmas adatbázist létrehozni Magyarország madárvilágát illetően. Az első lépés a madárfajok, azaz az adatok összegyűjtése. Utána létre kell hoznod olyan kategóriákat, alcsoportokat, melyekbe besorolhatod ezeket az adatokat. Mivel madarakról beszélünk, rendezheted őket nagyság, szín, fajta szerint. Csinálhatsz ragadozó és rovarevő kategóriákat, külön választhatod a vízimadarakat és vándormadarakat, sőt, akár két nagy csoportra is bonthatod őket énekesmadarak és nem énekes madarak szerint. Azután létrehozhatsz (feltéve, hogy jól értesz a programozáshoz és a számítógépekhez) egy keresőt, mely név, szín, típus, fajta vagy család szerint keres az összegyűjtött adatokban. Így ha megjelölöd a kék színt, kihozza az összes kék tollú madarat. Ha beírod, hogy sas, listába rendezi neked az összes sasfajt. Érted már?

Adatbázis ─ a lehetőségek tárháza

─ De hát ez egy nagyszerű találmány! ─ kiáltott fel a lányka elragadtatottan. ─ S azt mondod, ezt gyógyszerek összetevőivel is meg lehet csinálni?

Csongor, látva, hogy célt ért az üzenet, rögtön felderült.

─ Hát hogyne lehetne megcsinálni! Épp erről magyarázok: magyar kutatók létrehoztak egy olyan ingyenes, online (vagyis az interneten szabadon elérhető) adatbázist, melyben gyógyszerek hatóanyagait rendszerezik. De nem csak a már felfedezett molekulákat gyűjtötték össze, hanem sok olyan vegyület képletét is, mely még nem létezik, de nagy valószínűséggel elő lehetne állítani. Így voltaképpen lehetőségek tárházát hozták létre más kutatóknak.

─ Értem már! Ez azt jelenti, hogy ez a gyógyszer-adatbázis...

─ Igazából gyógyszereket alkotó vegyületek adatbázisa...

─ Jó-jó! ─ legyintett Lilla. ─ Tudod, hogy arra gondoltam! Szóval ez az adatbázis lehet a kulcsa sok súlyos betegség meggyógyításának?

A fiú bólintott.

─ Pontosan! Épp ezért annyira fontos a munka, amit az mcule.com kutatói, kémikusok, fizikusok és számítógépes szakemberek végeznek. Lehet, hogy épp az ő programjuk vezet el régóta kutatott gyógyszerek előállításához.

A kislány mosolyogva bólintott.

─ Habár épp csak elkezdtem megérteni, min is dolgoznak ezek a kutatók, azért nagyon büszke vagyok rájuk! Az adatbázis pedig igazán hasznos találmánynak tűnik! Megyek és meg is csinálom a sajátomat, egyelőre papíron, mert a számítógépekhez sajnos nem értek.

Csongor elnevette magát.

─ Ha elkészültél az adatokkal és szempontokkal és szívesen segítek neked digitalizálni! S mondd, Lilla, miből akarsz adatbázist készíteni?

A lányka komoly arcot vágott.

─ A kedvenc ételeimből! Valahányszor megéhezem, tanácstalan vagyok, mit is egyek. Az adatbázis biztosan segítene fejben tartani, melyik ételeket szeretem igazán. Megyek is, és elkezdem a munkát!

Ezzel elszántan tova trappolt, hogy füzetével és színes ceruzáival felfegyverkezve egy kicsit ő is feltalálóvá válhasson. Elvégre adat bármi lehet. 

˄