Csodahabbal az erdőtüzek ellen

Csodahabbal az erdőtüzek ellen

Lilla már három napja szüntelen aggodalomban élt. Három nappal ezelőtt Galagonya elutazott Portugáliába, ám a nyári utazás célja nem a vakáció volt. A zöldbundás csodakutya egy nagy csapat más életőrzővel együtt azért indult útnak, hogy a portugál erdőkben pusztító tűzvész megfékezésében segítsen.

A baj nagy volt, a veszély pedig kétségtelenül komoly. A kislány esténként riadtan figyelte a híradó felvételein felcsapó lángokat, a sok füstöt, az izzó erdőségeket és a menekülő embereket. A tűz napok óta csak terjed, miközben ezernél is több tűzoltó harcol a természet és az emberek megmentéséért. A lányka csak remélhette, hogy Galagonya biztonságban van. Miközben barátja valahol kormosan, fáradtan és talán kicsit félve harcolt a tűzvésszel, ő csak annyit tehetett, hogy a televízió képernyőjén keresztül figyelte, hogyan válik a természet a lángok martalékává Spanyolországban, Görögországban, sőt, Kaliforniában is.

Aggodalmában barátaihoz fordult. Míg Tünde a szüntelen bátorításban remekelt, addig Csongor igencsak éleslátónak bizonyult a tűzoltás technikai háttérével kapcsolatban. Hogy kicsit oldja Lilla szorongását, rögvest magyarázatba kezdett.

─ Tudtátok, hogy az erdőtűzoltás ma már nem csak vízzel történik?

Tünde kétkedő pillantást vetett rá, ugyanis meg volt győződve róla, hogy a különböző kütyükről és szerkentyűkről való áradozás nem az ilyen helyzetekre való. Lilla azonban felkapta a fejét.

─ Miért? Mivel lehet még erdőtüzeket oltani? Homokkal?

─ A homok tábortüzek oltásánál nagyon hasznos, ám az erdőtüzek esetében más módszerekkel dolgoznak. Az ilyen óriási katasztrófáknál repülőgépeket és helikoptereket szoktak bevetni. A magasból vagy terítik a vizet, vagy „vízibombaként”, egyszerre dobják le a tűzfészekre. Nagy erdőtüzeknél ez kevésbé hatásos, mivel a ledobás során a párolgás komoly veszteséget okoz, és a víz is csak korlátozott ideig képes megmaradni a levelek felületén. Sokszor vas-oxiddal dúsított anyagokkal oltanak, ezek azonban környezetszennyezők.

─ Figyeld meg, most fog előrukkolni a megoldással ─ súgta Tünde kuncogva.

Csongor nyelvet öltött, majd rendületlenül folytatta.

─ Magyar feltalálók egy zseniális ötlettel próbálják fejleszteni az erdőtűzoltás hatékonyságát. Egy olyan, vízalapú habról lenne szó, mely a repülőgépekből leengedve akár háromszor olyan jól oltaná a tüzet, mint a sima víz, sőt, olcsóbb is lenne, mint elődei. Ez a hab alkalmas lenne olyan „védvonalak” kiépítésére, melyek megakadályoznák a tűz féktelen terjedését.

Csodahabbal az erdőtüzek ellen

─ Bárcsak ilyen habokat alkalmaznának Portugáliában is! ─ sóhajtotta Lilla. ─ Sokkal nagyobb biztonságban tudnám Galagonyát is.

─ Reméljük, nemsokára az egész világon elterjed ez a csodahab! Addig pedig bíznunk kell abban, hogy a katasztrófánál dolgozó tűzoltók sikeresen megfékezik a lángokat.

─ És megmentik vele az embereket és az erdőt ─ tette hozzá Lilla.

─ Ami pedig ugyancsak fontos ─ csatlakozott Tünde a beszélgetéshez, ─ hogy felelős erdőjárók legyünk, és gondoskodjunk arról, hogy a mi tábortüzeinkből ne keletkezzenek erdőtüzek.

Ebben mindhárman egyetértettek, hisz egy kis odafigyeléssel és gondossággal sok katasztrófa megelőzhető. Addig marad a bizalom, hogy pár nap múlva, mikor már elcsitul a vész, újra épségben láthatják viszont zöld bundás barátjukat.

˄