Hulladékkal a vizek tisztaságáért

Hulladékkal a vizek tisztaságáért

Lilla mindig úgy gondolta, a szemét csúnya. Csúnya eldobva, csúnya a kukából kifolyva, és bizony, nagyon csúnya tavak, patakok, folyók felületén úszva. Amikor pedig egyik este Lilla meglátta a híradóban a tengerek hullámain úszó szeméthalmokat, köztük a Hawaii és Kalifornia között félúton található nagy csendes-óceáni szemétszigetet, nem hitt a szemének. Hát létezik ilyen? Létezik, hogy ennyi hulladék kerüljön a tengerekbe, mérgezze a vizet, a halakat, megfojtsa a vízimadarakat és teknősbékákat? S ez a sok szemét évtizedek óta csak gyűlik-gyűlik, és az áramlatoknak köszönhetően hatalmas szigetekké egyesülve hódítja meg az óceánok vizeit, létezhet ez? Miért nem tudják az emberek, hogy a szemét nem csak csúnya, de veszélyes is?

Tágra nyílt szemekkel bámulta a tv képernyőjét. Hogy nem tudott eddig erről? Magyarországnak nincsen tengere, s bár a Balaton se semmi, az óceánokon vándorló szemétszigetek nem veszélyeztetik. Talán ezért van, hogy itthon kevés szó esik erről a problémáról.

Beszélnie kell Galagonyával.

Az életőrző csodakutya szerencsére épp az ablaka alatt szundított, mostanában egészen úgy kezdett viselkedni, mint egy valódi házőrző.

─ Galagonya… Galagonya, alszol már?

Álmos morranás volt a válasz valahol az ablakpárkány magasságában.

─ Galagonya, Galagonya, muszáj kérdeznem tőled valamit! Te tudsz a tengereken úszó szemétszigetekről?

Álmos kutyafej jelent meg az ablakban.

─ Hogyne tudnék, Kicsilány? Az óceánok szennyezettsége szörnyen komoly probléma, a tengerparti kollégák éjt nappallá téve dolgoznak a változásért. De honnan jutott most ez eszedbe?

─ Láttam róla képeket a tévében. Galagonya, találnunk kell valami megoldást, muszáj többet beszélnünk a tengerekben úszó szemétről! Van valami ötleted?

A zöld bundás eb egészen felélénkült.

─ Már hogyne lenne, de annál jobbat, mint amit a budapesti Hybridart Management művészei megvalósítottak, nehezen tudnék kitalálni.

Lilla kérdőn pislogott.

─ Elmagyarázom! Ezek a magyar és más európai országokból származó művészek hulladékok újrahasznosításával hoznak létre nagyon izgalmas műalkotásokat. Egyik fő céljuk az, hogy a tengerek elborzasztó szennyezettségére hívják fel a figyelmünket. A figyelemfelkeltés mellett azonban ők is újrahasznosítanak azzal, hogy köztéri szobrokat vagy különböző installációkat (kis kompozíciókat) hoznak létre műanyagból, kidobott fémhulladékból, és mindenből, amit csak találnak. Ezek az alkotások nem csak új életre keltik a hulladékot, de megmutatják, hogy mennyi szemét árasztja el nap mint nap a bolygókat és az óceánokat.

Hulladékkal a vizek tisztaságáért

A kislánynak nagyon tetszett ez a kezdeményezés. Művészettel a szemét ellen? Nagyszerű!

─ Galagonya! Szerintem el kellene vinni az osztályunkat egy ilyen kiállításra.

Az életőrző csodaeb nagyot ásított.

─ Szuper ötlet Lilla! De mit szólnál, ha ezt már csak holnap beszélnénk meg? Addig is aludnék egy keveset, ha szabad…

─ Persze! ─ bólintott a lányka. ─ Jó éjszakát Galagonya, álmodj szépeket!

─ Te is Lilla… ─ dünnyögött egy utolsót félálomban.

A kislány pedig az ágyba bújva azt gondolta, hogy végtére a sok csúnya hulladékból is lehet valami szépet csinálni a Föld védelméért.

˄